Cirkulär ekonomi och en hållbar inredning
Cirkulär ekonomi
Det här är ett begrepp som växer sig allt starkare på marknaden och det bygger på en idé om att man genom nya cirkulära affärsmodeller kan minska miljö och klimatpåverkan och på så sätt uppnå mer effektiva kretslopp för material i de produkter som redan finns producerade.
I ren motsatsen till cirkulär ekonomi står linjär ekonomi.
→ Cirkulär ekonomi innebär i praktiken att vi återbrukar det vi har producerat (på ett eller annat sätt). En del varor kan så klart även återbrukas som energiåtervinning men om vi tittar på inredning och möbler så finns det många delar i produkterna som fortfarande efter flera års användning går att återbruka, omvandla och skapa nytt liv i!
→ Linjär ekonomi är det vi arbetat efter under årtionden: det innebär att man utvinner en råvara, producerar något som används och som slutligen slängs. Detta är varken hållbart för oss människor, miljön eller ekonomin.
Inom den cirkulära ekonomin finns det enkelt förklarat tre olika sätt att arbeta med hållbarhet.
Det kan vara i form av:
Renodlat begagnade möbler och produkter
Återtillverkning/Återbruk av möbler och produkter
Recycling/återvinning av möbler och produkter
Många företag har nu hakat på den cirkulära ekonomimodellen genom att köpa tillbaka sina egna varor och på så sätt bedriva en andrahandsverksamhet.
Vi konsumenter har också blivit duktigare att tänka andra hand, restaurering och kanske också ge möblerna ett nytt användningsområde.
Återbruk - rekonditionering
Tips för antika möbler
Om du själv skall göra om dina gamla möbler är det viktigt att du har bra koll på olika verktyg och vilka medel som skall användas. Jobbar du med antika möbler är det bra att komma ihåg att de förlorar sitt värde om man målar/gör om dessa. I stället kan man ta hand om dem och bevara dem så som de ser ut och i stället reparera och laga om de inte är brukbara.
Det som du bör tänka på då är att använda samma sorts medel vid rengöring och reparation som när möbeln tillverkades - det finns snickare som har stor kunskap inom detta område och därför är det att rekommendera att lämna möblerna till dem om man behöver reparera.
Hårda material
Hur ska man då tänka om man vill applicera hållbarhetstänket i sina materialval? Enkla ledord är att alltid sträva efter slitstarka material med lång livslängd och som inte avger skadliga emissioner. De bör givetvis även vara asbestfria (asbest är en oorganisk mineralfiber som är både miljö och extremt hälsoskadlig). Ett ypperligt material att använda sig av då är massivt trä såsom ask, björk och ek.
Välj hellre massivt trä framför spånskivor då spånskivor kan innehålla miljöfarligt lim, metaller och kostar mycket energi att framställa.
Möbler som är tillverkade av träfiberplattor, känt under namnet masonite, innehåller inget skadligt lim eftersom plattorna är sammanpressade med hjälp av värme och tryck.
Mineraliska och organiska byggplattor som t.ex. wellpappskivor, vassmattor och cementskivor tillverkad av cement, kalk och cellulosa, räknas också som miljövänliga alternativ.
Mjuka material
Om man vill applicera cirkularitet i textilier ska man alltid välja ekologiskt.
Ska man välja bomull så välj med fördel ALLTID ekologisk framställd bomull. Konventionell bomull exempelvis odlas med giftiga bekämpningsmedel och tillverkas med miljöskadliga färg- och blekmedel. Men var aktsam, för när det gäller ekologisk bomull ska man alltid ha i åtanke att bomull har en lång väg att vandra för att komma fram till konsumenten. Det hjälper inte att bara gå efter eko-vänliga produktioner om inte resten av processen hanteras hållbart! Hela kedjan räknas, från råvara till färdig slutprodukt.
Exempel på alternativ till textila material utöver bomull är:
Nordiska textilfiber såsom hampa, lin och ull, de är slitstarka och smutsavvisande material, innehåller mindre gifter utan att vara ekologiska och kräver inte heller långa transporter.
Bambu som fiberråvara är ett bra miljöval så länge odlingen sker utanför de naturliga bestånden. Man bör dock vara uppmärksam på att många företag fuskar med innehållet i sina så kallade bambuprodukter och använder viskosmaterial, som förenklat innebär att råvaran till viskosen är bambu.
Material att undvika!
Det finns givetvis en hel del material som du bör vara uppmärksam på och undvika att köpa, gammalt som nytt, om du vill anpassa dig till cirkulär inredning och också värna om din hälsa.
Här nedan är några material och produkter:
Skinnmöbler som inte är tillverkat av naturligt garvat skinn
Möbler av konstläder då det innehåller PVC som avger hormonstörande ämnen och som vid brand bildar extremt giftiga dioxiner
Möbler tillverkat av tropiskt virke, tex. mahognyträ. Om man ändå vill ha tropiskt trä i möbler så kan man välja FSC-certifierade möbler. Kebony är ett sådant virke där man genom en speciell teknik har tagit fram ett virke med tropiskt utseende, där råmaterialet är FSC-certifierat furu och impregneringen är restprodukter av jordbruket.
Skrynkelfria lakan och lakan med fototryck då de kan innehålla skadliga färgämnen.
Täcken och kuddar består av antingen syntetfibrer eller dun. Ur djuretisk aspekt bör man undvika dun då fjädrarna ofta plockas på levande djur vilket innebär ett omfattande djurplågeri. Ett alternativ till dun är att välja certifierat dun och fjäder från fåglar som föds upp för sitt kött och som är döda när fjädrarna plockas.
Spånskivor är hoplimmade med formaledehyd som är cancer- och allergiframkallande. Därtill hör även MDF-skivor, laminatskivor uppbyggda av spånskivor/MDF, samt lamellskivor.
Som konsument kan man ganska enkelt stödja hållbar konsumtion genom att välja certifierade produkter.
Internationella miljövarudeklarationen
Miljövarudeklarationer eller Environmental Product Declaration, EPD, vänder sig till organisationer runt om i världen som vill redovisa sina produkters miljöinformation över hela livscykeln på ett trovärdigt och transparent sätt. Det Internationella EPD®-systemet som administreras av EPD International AB i Sverige tillämpas alltså av svenska aktörer.
Kortfattat kan man därmed säga att en EPD-certifiering är ett bevis på att ett visst företag är verifierad i systemet enligt konstens alla regler.
I Svenska har vi många miljömärkningar som inriktar sig lite olika. Här nedan har vi nämnt några att hålla koll på:
Svanen
Svanen ställer krav på råvaran, dess innehåll av kemikalier, hållfastheten, säkerheten, stabiliteten och hållbarheten. Nordiska Ministerrådet startade Svanenmärkningen 1989 för att hjälpa nordiska konsumenter att göra bra miljöval. I Sverige ansvarar det statliga bolaget Miljömärkning Sverige för både Svanen och Eco-label (se nedan). Arbetet drivs på uppdrag av regeringen, utan vinstsyfte. Svanen ställer miljö- och klimatkrav inom drygt 60 olika produktkategorier där bedömningen baseras på hela livscykeln, det vill säga allt från energianvändning, vattenförbrukning, kemikalier och avfall.
Möbelfakta
Möbelfakta drivs och underhålls av trä- och möbelföretag och dess innehåll styrs av kritikerrådet i enlighet med standarden ISO 14025, den internationella standard som fastställer principerna för miljöinformation (regler och förhållningssätt till textilier, möbler, konstruktionsmaterial, elektricitet, trä och träbaserade produkter, metall, mineraler, plaster etc.) och som ingår i SIS, “Svenska Institutet för Standarder”. Genom att följa möbelfakta säkerställer man som möbelproducent en hållbar utveckling och får samtidigt ett starkt utgångsläge såväl nationellt som internationellt. Syftet med möbelfakta är att hjälpa producenter, inköpare, formgivare, arkitekter och inredare mot en mer hållbar arbetsprocess.
Svanen
Svanen ställer krav på råvaran, dess innehåll av kemikalier, hållfastheten, säkerheten, stabiliteten och hållbarheten. Nordiska Ministerrådet startade Svanenmärkningen 1989 för att hjälpa nordiska konsumenter att göra bra miljöval. I Sverige ansvarar det statliga bolaget Miljömärkning Sverige för både Svanen och Eco-label (se nedan). Arbetet drivs på uppdrag av regeringen, utan vinstsyfte. Svanen ställer miljö- och klimatkrav inom drygt 60 olika produktkategorier där bedömningen baseras på hela livscykeln, det vill säga allt från energianvändning, vattenförbrukning, kemikalier och avfall.
Eco-label
Eco-label är EU:s officiella miljömärkning, tidigare nämnd EU-blomman. Certifieringen märker både varor och tjänster som granskas ur ett livscykelperspektiv, från råvara till avfall. Produkterna märkta med Eco-label ska uppfylla miljö-, funktions- och kvalitetskrav. Kraven för märkningen tas fram av ansvariga organ i EU:s medlemsländer.
Bra miljöval
Bra miljöval startade 1990 och är Naturskyddsföreningens miljömärkning för varor och tjänster med hänsyn tagen till hela livscykelkedjan, från råvara till avfall. Bra miljöval bygger på två grundprinciper. Den första är att jordens naturresurser måste sparas och nyttjas på ett hållbart sätt. Den andra är att biologisk mångfald och människans hälsa inte får hotas. Krav ställs på funktion samt etiska samt sociala aspekter, dess kvalitet och resultat utvecklas ständigt. I detta fall via utförd kontroll enligt GENICES (Global Ecolabelling Network's Internationally Coordinated Ecolabelling System).
Certifiering av träprodukter
Forest stewardship council, FSC är en internationell organisation som skyddar skog och vegetation och som ställer krav på träprodukter, byggmaterial, papper och trycksaker. FSC-certifierade skogsägare har i uppgift att följa lagar som gäller miljöhänsyn, skogsbruk och ekonomi. Det är viktigt att tänka på att för varje land så är det nationella och lokala lagar som ska tas i beaktning. Det kan alltså se olika ut i olika länder. De standarder som man måste följa för att bli certifierad tas fram i samarbete mellan näringslivet, miljörörelse och sociala organisationer.